търсене

Custom Search

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

Глог

Глог - лечебни свойства
Photo source

Описание – среща се като разклонено дърво или храст, с бели цветове събрани в съцветия.

Надземна част – правилен цвят с по 5 чашелистчета и венчелистчета. Плодове – червени, топчести месести, с една костилка. Време на цъфтеж- през пролетта.

Къде е разпространен?

Може да се срещне до 1500 метра надморска височина по цялата страна из гори и поляни.

Коя част се употребява?

Използват се цветовете и листата или само цветовете и плодовете.

Как действа?

Глогът може да се използва при заболявания на сърдечно-съдовата система. Действа много добре на сърцето и го успокоява. Разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на мозъка и сърцето. Леко снижава артериалното налягане. Успокоява цнтралната нервна система. Понижава холестерола в кръвта.

Какви лечебни свойства има и при какви заболявания се използва?

  • много добре се отразява на неврози, гръдна жаба, атеросклероза, леки форми на хипертония
  • справя се много добре с безсънието и нервната възбуда
  • повишена функция на щитовидната жлеза
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии