ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Глог

Глог - лечебни свойства
Photo source

Описание – среща се като разклонено дърво или храст, с бели цветове събрани в съцветия.

Надземна част – правилен цвят с по 5 чашелистчета и венчелистчета. Плодове – червени, топчести месести, с една костилка. Време на цъфтеж- през пролетта.

Къде е разпространен?

Може да се срещне до 1500 метра надморска височина по цялата страна из гори и поляни.

Коя част се употребява?

Използват се цветовете и листата или само цветовете и плодовете.

Как действа?

Глогът може да се използва при заболявания на сърдечно-съдовата система. Действа много добре на сърцето и го успокоява. Разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на мозъка и сърцето. Леко снижава артериалното налягане. Успокоява цнтралната нервна система. Понижава холестерола в кръвта.

Какви лечебни свойства има и при какви заболявания се използва?

  • много добре се отразява на неврози, гръдна жаба, атеросклероза, леки форми на хипертония
  • справя се много добре с безсънието и нервната възбуда
  • повишена функция на щитовидната жлеза

С  лечебна  цел  се  използват  цветовете  и  листата,  а  също  и  плодовете  на  растението.  Глогът  е  много  популярно средство за лечение на различни сърдечносъдови  заболявания.  Той  има  свойството  да  намалява  възбудимостта на сърцето и да премахва усещането за  “сърцебиене”,  като  същевременно  засилва  енергичността на сърдечните съкращения. 
Действа съдоразширяващо, подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул и на мозъка, 
умерено понижава кръвното  налягане, успокоява централната нервна система, понижава с
ъдържанието на  холестерол в кръвта.  

Благодарение на тези си качества глогът широко се използва за лечение на  леки форми на хипертония , сърдечни неврози, атеросклероза, безсъние , нервна  възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.   
 
При  високо  кръвно  налягане  и  атеросклероза  

Приготвя  се  запарка  от  1  супена лъжица цвят от глог и 250 мл.  вряща вода. След 2 часа запарката се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти  дневно.  

Против главоболие
Вземат се 1 чаена чаша плодове от глог , размачкват се с  дървена лъжица, заливат се с 1 л. кипяща вода и се добавя мед на вкус. Сместа се  оставя да престои половин час. Прецежда се и се пие без ограничения (изпива се в  рамките на един ден). 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии