Глог - лечебни свойства Photo source
Описание – среща се като
разклонено дърво или храст, с бели цветове събрани в съцветия.
Надземна част – правилен цвят с по 5
чашелистчета и венчелистчета. Плодове – червени, топчести месести, с една
костилка. Време на цъфтеж- през пролетта.
Къде е разпространен?
Може да се срещне до 1500 метра
надморска височина по цялата страна из гори и поляни.
Коя част се употребява?
Използват се цветовете и листата
или само цветовете и плодовете.
Как действа?
Глогът може да се използва при
заболявания на сърдечно-съдовата система. Действа много добре на сърцето и го
успокоява. Разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на
мозъка и сърцето. Леко снижава артериалното налягане. Успокоява цнтралната
нервна система. Понижава холестерола в кръвта.
Какви лечебни свойства
има и при какви заболявания се използва?
С лечебна цел се използват цветовете и листата, а също и плодовете на растението. Глогът е много популярно средство за лечение на различни сърдечносъдови заболявания. Той има свойството да намалява възбудимостта на сърцето и да премахва усещането за “сърцебиене”, като същевременно засилва енергичността на сърдечните съкращения.
Действа съдоразширяващо, подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул и на мозъка,
умерено понижава кръвното налягане, успокоява централната нервна система, понижава с
ъдържанието на холестерол в кръвта.
Благодарение на тези си качества глогът широко се използва за лечение на леки форми на хипертония , сърдечни неврози, атеросклероза, безсъние , нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.
При високо кръвно налягане и атеросклероза
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица цвят от глог и 250 мл. вряща вода. След 2 часа запарката се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
Против главоболие
Вземат се 1 чаена чаша плодове от глог , размачкват се с дървена лъжица, заливат се с 1 л. кипяща вода и се добавя мед на вкус. Сместа се оставя да престои половин час. Прецежда се и се пие без ограничения (изпива се в рамките на един ден).
|
"Тук ще намерите най-търсените книги от народната медицина, с много изпитани рецепти през годините, както и справочник на билките, които се срещат в България".
ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА
За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки
Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.
СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ
Custom Search
Глог
Статии
АИР /Сабловиден папур/ (Acorus calamus)
АЛОЕ ВЕРА
Алпийски лапад
анасон
Артишок
Бадем
Билките на Мария Требен
Богородиче
ВЕЛИКДЕНЧЕ (Veronica off icinalis)
ДИВ ЛУК (Allium ursinum)
ДИВ ЧЕСЪН
ЕНЧЕЦ (Solidago virga-aurea)
ЕНЮВЧЕ (Galium)
ЖЪЛТ КАНТАРИОН (Hypericum perforatum)
ЖЪЛТА МЪРТВА
ЖЪЛТА МЪРТВА КОПРИВА (Lamium galeobdolon)
ЗАРАСТЛИЧЕ
ЗМИЙСКО МЛЯКО (Chelidonium majus)
И М Е Л (Viscum album)
ИГЛИКА (Primula officinalis)
К А М Ш И К (Agrimonia eupatoria)
КИСЕЛИЦА (Oxalis acetosella)
КОМПРЕС СЪС ШВЕДСКИ БИЛКИ (ШВЕДСКА ГОРЧИВКА)
КОПРИВA (Urtica dioica)
ЛАЙКА (Matricaria chamomilla)
МАЩЕРКА
НЕВЕН (Calendula officinalis)
ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА (Capsella bursa-pastoris)
ОРЕХ (Juglans regia)
ОСТРОЛИСТ ЖИЛОВЛЕК (Plantago ianceolata)
ПЛАВУН (Lycopodium clavatum)
полска или пясъчна мащерка (Thymus serpyllum)
ПРИГОТВЯНЕ НА МЕХЛЕМИ И МАСЛА
ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ
РАДИКА (Taraxacum officinale)
САЛВИЯ / ГРАДИНСКИ ЧАЙ (Saivia off icinalis)
СЛЕЗ (Malva vulgaris)
ТИНКТУРА (ЕСЕНЦИЯ)
ЦАРЕВИЦА (Zea Mays)
ЦАРИЧЕ (Alchemilla vulgaris)
ЧЕР ОМАН (Symphytum officinale)