ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ДИВ ЧЕСЪН, ДИВ ЛУК (Allium ursinum)

Всяка пролет носи нова надежда за слънце и топлина. Душевно ние отново сме радостни и окрилени, радваме се на първата зеленина и ликуването на птиците, и възприемаме всичко това с цялото си сърце като милостив дар от нашия Създател. Гледайки тази нова, зелена прелест, би трябвало да пристъпим към едно пролетно лечение, към премахване на нечистотиите и прочистване, което ще ни донесе здравословно, с положителност не за пренебрегване, освежаване.
Предимно дивият лук, наричан още горски чесън, магьоснически или цигански лук, е един от първите предвестници на пролетта. Свежозелените, ланцетовидни, блестящи и подобни на момина сълза, листа идват от продълговата луковица, която е покрита с бели прозрачни ципи. Гладкото, светлозелено стъбло с бялата цветна топка достига до 30 см Височина.
Дивият чесън расте само по богати на хумус, влажни поляни, сенчести и влажни лъки, под храсти, в широколистни и планински гори. Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно с очите. Този мирис му е донесъл името "див чесън" и изключва объркване с листата на момината сълза или с отровните есенни минзухари.
Рано на пролет много гори с тучни морави са покрити със свежите, зелени листа на дивия чесън. Те излизат от земята през април и май, понякога и по-рано. Цветчетата обаче се забелязват едва в средата на май и юни. Мощни лечебни сили дремят в това растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Дивият лук притежава в голяма степен качествата на нашия чесън, само че е значително по-лековит. Поради това той е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване от хронични кожни болести.
Тъй като в сухо състояние листата губят лечебните си сили, при пролетното лечение за прочистване и освежаване от нечистотиите те се използуват пресни. Нарязани на дребно, те се поръсват върху филия с масло, ситно накълцани се прибавят като подправка (сурови) в супата, Върху картофи. В кнедли и други ястия, в които иначе за по-добър вкус слагаме магданоз. Листата могат да се приготвят и като спанак или салата. Тъй като, употребени в по-големи количества, те предизвикват остър вкус, за спаначника е добре да се смесят с листа от коприва.

Младите листа се събират през април и май. т.е. още преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента. Луковиците могат да се използуват по същия начин, както градинския ни чесън. Хора с чувствителен стомах трябва да залеят с топло мляко нарязани на ситно листа и луковици, да ги оставят два-три часа да покиснат и след това да пият на глътки от тази течност.
За да си има човек в къщи лечебната сила на дивия чесън през цялата година, се приготвя ракия от него (виж "Видове приложения"). От тази ракия се взимат дневно от 10 до 12 капки в малко вода. Тези капки допринасят за ЧУДЕСНА ПАМЕТ, предотвратяват артериосклероза и прогонват редица други оплаквания.
Дивият чесън действува много благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, даже и когато те са свързани с образуване на газове и колики, така и при запек, когато той е обусловен от вътрешни спазми или отпускане на червото. Глисти, дори дългите чревни глисти, изчезват след известно време употреба на див чесън. С подобряване дейността на червата замират и онези оплаквания, които често се появяват при стари хора или хора с прекомерен апетит поради бездействени или препълнени черва. Намаляват предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, безсъние, та даже и онези оплаквания, идващи от артериосклероза или високо кръвно налягане, като виене на свят, натиск в главата и тегота. Свръх налягането постепенно спада. Виното от див чесън (виж "Видове приложения") е чудесно лечебно средство за всички стари хора със затлачени с храчки гърди и свързаните с това затруднения в дишането. Даже при стара кашлица насъбраните храчки в гърдите се разтварят и с това изчезва и задухът.

Това лечебно средство може горещо да бъде препоръчвано и при туберкулоза и водянка, от които старите хора често страдат. Прясно употребените листа пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина. Трудно зарастващи рани заздравяват бързо, ако се мажат с пресен сок от див лук. Дори заболявания на сърдечните около вратни артерии намират подобрение.

Дивият чесън е недостатъчно ценено кръвопрочистващо средство, което се е доказало предимно при хронично нечиста кожа. Швейцарският природолечител пастор Кюнцле възхваляваше силно това растение: 'То пречиства цялото тяло, изхвърля болестотворни, затлачили се Вещества, оздравява кръвта, прогонва и убива отровни вещества. Вечно болнави хора, такива с лишеи и циреи, с брашнени лица, скрофулозни и ревматични, би трябвало да почитат дивия чесън като злато. Нито една билка на земята не е така ефикасна за пречистване на стомаха, червата и кръвта. Младите хора биха разцъфнали като розови пъпки и биха се отворили като елови шишарки на слънцето! Освен това Кюнцле казва, че познава семейства, които "преди през цялата година боледуваха, влачеха се по доктора, бяха целите в обриви и лишеи, скрофулозни по цялото тяло, изглеждаха бледи, сякаш бяха лежали в гроб и изровени оттам от кокошките, а след една по-продължителна употреба на този чудесен божи дар станаха напълно здрави и свежи".


ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Като подправка: Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно като лук или магданоз и се поръсват върху хляб, супи,сосове, салати и месни ястия.
Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия
и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се Взимат от 10 до 15 капки в малко вода.

Вино от див чесън: Взима се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврат малко в около 1/4 литър бяло вино, след това се подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино денем се пие бавно, на глътки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии