Подбел - лечебни свойства Photo source
Описание – растението има тънък,
дълъг и разклонен корен
Надземна част – растението има
сърцевидни листа, с дълги дръжки, достигащи
10-20 см в диаметър
Цветове – всяко стебло завършва
с цветна кошничка, достигаща два
сантиметра в диаметър. Цъфти от февруари до април.
Къде е разпространен?
Може да се срещне около влажни
места , край реки из цялата страна
Коя част се употребява?
Използват се листата и цветните
кошнички.
Как действа?
Листата на растението се използват
против кашлица и задух. Имат отхрачващо, омекчаващо и противовъзпалително
действие.
Какви лечебни свойства
има и при какви заболявания се използва?
|
"Тук ще намерите най-търсените книги от народната медицина, с много изпитани рецепти през годините, както и справочник на билките, които се срещат в България".
ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА
За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки
Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.
СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ
Custom Search
Подбел (тussilago farfara)
Статии
АИР /Сабловиден папур/ (Acorus calamus)
АЛОЕ ВЕРА
Алпийски лапад
анасон
Артишок
Бадем
Билките на Мария Требен
Богородиче
ВЕЛИКДЕНЧЕ (Veronica off icinalis)
ДИВ ЛУК (Allium ursinum)
ДИВ ЧЕСЪН
ЕНЧЕЦ (Solidago virga-aurea)
ЕНЮВЧЕ (Galium)
ЖЪЛТ КАНТАРИОН (Hypericum perforatum)
ЖЪЛТА МЪРТВА
ЖЪЛТА МЪРТВА КОПРИВА (Lamium galeobdolon)
ЗАРАСТЛИЧЕ
ЗМИЙСКО МЛЯКО (Chelidonium majus)
И М Е Л (Viscum album)
ИГЛИКА (Primula officinalis)
К А М Ш И К (Agrimonia eupatoria)
КИСЕЛИЦА (Oxalis acetosella)
КОМПРЕС СЪС ШВЕДСКИ БИЛКИ (ШВЕДСКА ГОРЧИВКА)
КОПРИВA (Urtica dioica)
ЛАЙКА (Matricaria chamomilla)
МАЩЕРКА
НЕВЕН (Calendula officinalis)
ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА (Capsella bursa-pastoris)
ОРЕХ (Juglans regia)
ОСТРОЛИСТ ЖИЛОВЛЕК (Plantago ianceolata)
ПЛАВУН (Lycopodium clavatum)
полска или пясъчна мащерка (Thymus serpyllum)
ПРИГОТВЯНЕ НА МЕХЛЕМИ И МАСЛА
ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ
РАДИКА (Taraxacum officinale)
САЛВИЯ / ГРАДИНСКИ ЧАЙ (Saivia off icinalis)
СЛЕЗ (Malva vulgaris)
ТИНКТУРА (ЕСЕНЦИЯ)
ЦАРЕВИЦА (Zea Mays)
ЦАРИЧЕ (Alchemilla vulgaris)
ЧЕР ОМАН (Symphytum officinale)