ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ЖЪЛТА МЪРТВА КОПРИВА (Lamium galeobdolon)

Това растение носи и наименованията пчелно смукало, глистна коприва и чародейна билка. То расте във влажни гори и канавки, под храсти, край огради и трънаци, по насипища, сенчести влажни места и навсякъде, където расте и копривата. То цъфти през април и май, а в планинските райони и по-късно. Жилавият главен корен пуска изправени нагоре, до 50 см високи, стъбла. Листата са разположени кръстообразно, имат яйцевидна форма и са набраз¬дени, а цветовете са разположени в листните пазви. Събират се листата и цветовете.
Както жълтата, така и бялата мъртва коприва (Lamium album) е едно чудесно лечебно растение. Тя цъфти от май до октомври като бурен край пътища, по сметища и Железопътни земни платна. Събират се листата, но главно цветовете. Чаят от тях помага при тежки коремни и менструални оплаквания, като от него се пият по две чаши дневно. Той действува и кръвопречистващо, оборва безсъние на нервна почва и е ефективно лекар¬ство при различните Женски болести. Коремно болни и млади момичета трябва особено да го ценят.
Цветовете и листата на жълтата мъртва коприва се използуват при подобни оплаквания, особено при болезнено уриниране, пикочоотделителни заболявания, парене при уриниране, тежки бъбречни заболявания и при ексудативен перикардит. Цветовете могат да се употребя¬ват при смущения в храносмилането, при скрофули и кожни обриви. За тази цел се пие паничка чай преди обяд. При язви и разширени вени помагат компреси с отвара от този чай.
Жълтата мъртва коприва се препоръчва много против парализа на мехура у възрастни хора, а освен това и при простудяване на мехура и при възпаление на бъбреците. Баня на половината тяло с прибавка на отвара от това растение действува особено благоприятно.
При нелечимо спаружване и лошо оросяване на бъбреците и при изкуствен бъбрек жълтата мъртва коприва, смесена в равни части с енювче и енчец постига много добри лечебни успехи. При липса на жълта мъртва коприва може да се прибави и бяла мъртва коприва.


ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Запарка на чай:
Една препълнена чаена лъжичка билки само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да се изкисва.
Компреси:
препълнени чаени лъжички билки се попарват с 1/2 литър вода и се оставят малко да се изкисват.С отварата се напояват кърпи и с тях се правят топли компреси.
Смесен чай:
Жълта мъртва коприва, енювче и енчец се смесват в равни количес¬тва. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии