ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Глухарче

Глухарче-лечебни свойства
Photo  source

Описание - многогодишно тревисто растение, което достига до 30 см височина.

Надземна част – розетка и листа, кухо стебло с цветна кошничка на върха. Листата са едри и заострени.Цветната кошничка е изградена от жълти цветове. Плодът е с елипсовидна форма.Коренът на глухарчето е къс, но дебел и месест, достигащ до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента.

Къде е разпространен?

Обича песъчливи почви- среща се из цяла България, по ливади, пасища, паркове и градини.

Коя част се употребява?

Корените,  събрани през есента се изкопават, изчистват се и се измиват със студена вода. Изсушават, но след като са добре отцедени от водата.

Как действа?

Глухарчето има жлъчегонно, пикочогонно, общотонизиращо и жлъчетворно действие.

Какви лечебни свойства има и при какви заболявания се използва?

  • много добре се отразява на стомашно-чревните и жлъчни заболявания
  • стимулира секрецията на храносмилателен сок и много добре поддържа тонуса на храносмилателната система
  • прекрасно действа върху стимулирането на апетита
  • добро слабително средство, гони глистите при децата и има диуретично действие
  • пресните листа на глухарчето се използват анемия и авитаминоза
  • справя  се в борбата с атеросклерозата и диабет
С  лечебна  цел  се  използват  корените  заедно  с  надземната  част.  Освен  че  подобряват обмяната на веществата и храносмилането, веществата, съдържащи  се в тях, действат и диуретично. Корените от глухарче влизат в състава и на много  билкови смеси с различно предназначение.  Сокът  от  глухарче  е  едно  от  най‐ценните  тонизиращи  и  общоукрепващи  средства.  

В  него  присъства  добре  балансирана  комбинация  от  минерални  вещества, благодарение на което този сок има изразено лечебно и профилактично  действие при заболявания на белите дробове, нервната система, костите и зъбите.    

При чернодробни и жлъчни заболявания.
Две чаени лъжички ситно нарязани корени от глухарче се заливат с ¼ л. 
студена вода и се оставят да киснат 8 часа.  
Течността се прецежда и се изпива на глътки за 1 ден.    

При  високо  кръвно  налягане.  
Смесват  се 10  мл .  сок  от  пресни  корени  от  глухарче, 15 мл. 90‐градусов етилов спирт, 15 мл. глицерин, 20 мл. вода. Сместа се  прецежда и от нея се приема по 1 супена лъжица 2 пъти дневно.    

При  колит
Една  супена  лъжица  ситно  надробени  корени  или  стръкове  от  глухарче се слагат в половин‐ литров термос и се заливат е вряща вода. Оставят се  да киснат 8÷10 часа . Запарката се разделя на 3 части и се пие 30 минути преди  ядене.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии