ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ЛАЙКА (Matricaria chamomilla)

Наричат я още лайкучка, полска лайка. Житна лайка, майчина билка и магьос¬ническа тревичка.
Тя расте по ниви, глинести почви, горски поляни и скатове, сред засети с жито, царевица, детелина, картофи и цвекло полета. Поради неимоверно увели¬чаващото се изкуствено наторяване и химическа борба с плевелите, нашата скъпоценна лайка все повече и повече бива изтласквана. Тя се среща особено много след богати на сняг зими и дъждовити пролети. Основата на цветчетата, за разлика от дивата лайка, е куха, а мирисът ароматен и приятен. Мисля, че при това известно растение едно по-подробно описание просто не е необходимо. Главичките на цветчетата се събират от май до август и то по обедно слънчево време. Няма да е пресилено, ако нарека лайката "универсално лекарство", особено за малки деца. Във всеки случай на детето трябва да се дава чай от лайка, предимно при спазми и колики. Той помага и при газове, диария, обриви, стомашни болки и ослузявания, при менструални смущения, неявяване на мензиса и при други коремни оплаквания, при безсъние, възпаление на тестикулите, при висока температура, болки от наранявания и при зъбобол.

Лайката действува изпотяващо, успокояващо и противоспазматично, освен това и дезинфекциращо и противовъзпалително при всякакъв вид възпаления, особено на лигавицата. Външно лайката се прилага във вид на компреси и промивки при възпалени очи. конюнктивити, при сърбящи и сълзящи кожни обриви, за гаргара при зъбобол, за промивки на рани. Когато има някакви ядове, човек трябва да си запарва паничка лайков чай, успокоението настъпва още преди сърцето да е пострадало. Много се препоръчва суха възглавничка с билки за топла подложка върху местата, които болят.

Бани и промивки с лайка действуват успокояващо и се отразяват чудесно на цялата нервна система. След тежки боледувания или при състояния на отпадналост ще се почувствувате бързо добре и ще усетите вътрешно спокойствие. Не бива да забравяте лайката и при грижата за вашата красота. Правете си веднъж седмично баня на лицето с отвара от лайка и ще видите, как кожата ви разцъфтява, а лицето ви добива свеж цвят. Би трябвало да използувате лайков екстракт и за поддържане на косата си, особено ако тя е руса. С помощта на такива миения косата ви ще бъде бухнала и с красив блясък.
Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действува слабително. По този начин тя косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайков мехлем. Този мехлем може да се използува и за рани. Чрез вдишването на пари от лайка настъпва бързо облекчение на хрема и синузит, след което, разбира се, човек трябва да си стои в къщи на топло.

Маслото от лайка се е използувало още в древните векове за разтривка при невралгии и ревматизъм в ставите. Поради нейното намаляващо температурата и уталожващо жегата действие лайката била считана от старите египтяни за цвете на бога на Слънцето. Името Matricaria произлиза от латинското mater, което означава "майка". Та нали майчината билка се е употребявала при заболявания на майките и жените! В стари билкарски книги пише, че маслото от лайка премахва умората на крайниците, а лайка, сварена във вода и наложена върху болен пикочен мехур, облекчава болките.

Швейцарският пастор и природолечител Йохан Кюнцле разказва за една жена на село, която хората наричали "лайкова вещица" и която болните при нужда винаги търсели. Тя помогнала на петима недочуващи да възвърнат слуха си, като запържвала Urginea maritima (има го в разсадниците) в маслото от лайка и им давала да си капват често пъти от топлото масло в ухото.
Тази "лайкова вещица" раздвижвала парализирани крайници чрез разтривки с лайково масло. Против болки в очите тя кипвала лайка в мляко и след това я налагала като топъл компрес върху затворените очи. които по този начин скоро оздравявали. Пастор Кюнцле разказва по-нататък следното: "Един тъкач можел от известно време само в седнало положение да спи - смятал, че иначе ще се задуши. Билкарката го погледнала и казала, че той не може да уринира, което човекът потвърдил. Той трябвало незабавно да почне да пие голяма бутилка вино, което било сварено с лайка - по една пълна чаша сутрин и вечер. Вследствие на това изтекло невероятно количество урина -първоначално мътна, а след това все по-бистра. След осем дни човекът вече бил излекуван."

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Приготвяне на чай:
Прибавка за баня:
Компреси:
Инхалации с лайка:
Билкова възглавничка:
Масло от лайка:

Лайков мехлем: Една препълнена чаена лъжичка билки само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
За бани на тялото се взимат четири шепи, а за бани на лицето и миене на главата - по една шепа цветове от лайка. Те се попарват и се оставят малко да покиснат.
Препълнена супена лъжица с лайка се залива с 1/4 литър вряло мляко, оставя се малко да покисне, прецежда се и с него се правят топли компреси.
Една препълнена супена лъжица с лайка се попарва с един литър вряла вода. Главата се покрива с кърпа и под нея се вдишват парите.
Ленено чувалче се напълва с изсушени цветове от лайка и се завързва. В сух тиган се затопля хубаво и след това се налага.

Шишенце се напълва свободно до гърлото с набрани на слънце, пресни цветове от лайка и те се заливат със студено изцедено дървено масло. Маслото трябва да покрива цветовете. Добре затворено, шишето се оставя 14 дни на слънце. След това се съхранява в хладилника!
250 г свинска мас се затопля и когато почне да пращи се прибавят две препълнени шепи пресни цветове от лайка. Сместа се разпенва. Тя се разбърква, след това съдът се покрива и се оставя да пренощува в хладно помещение. На следващия ден тя леко се подгрява и изстисква през ленена кърпичка. Опитът показва, че е най-добре да се процедира по следния начин: Слагате ленената кърпа в сито, ситото се окачва на съд с чучурче и почвате да изстисквате. След това сместа се разбърква равномерно и се сипва в чисти стъкленици или шишенца.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии