търсене

Custom Search

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

Бадем

Бадем
Photo source

Дърво достигащо до десет метра височина.
Листата са назъбени и леко заострени на върха. Цветовете са розови или бели, а плодовете представляват костилка с едно или две семена.

Къде се среща?   

Билката основно се среща в южна България.

Кои части се използват? 
   
Използват се плодовете на дървото.

Как действа?

Бадемите са с богатото съдържание на етерично масло, което има слабително действие. За малките деца можете да приготвите каша от бадеми с мляко за разхлабване.

При какви заболявания да го използваме?

  • маслото от бадем се използва при косопад и заздравяване на косата(външно)
  • заболявания на стомашно-чревния тракт
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии