търсене

Custom Search

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

Алпийски лапад

Източник

 Многогодишно тревисто растение с дълги жълтеникави корени като стъблото е с височина около 1-2 метра. Цъфти през месеците юни и август със зеленикави цветове, приличащи на метличина.Плодът представлява светлокафяво лъскаво орехче.

Къде се среща?    Това растение се нуждае от богати азотни почви и расте по планински поляни, реки. Може да го намерите високо в планината на височина 1200-2400 метра.

Кои части се използват?   Корените. 

Как действа?     
  • запичащо в малки дози
  • слабително в по-големи дози


В малки дози се получава жлъчегонно действие и понижаване на артериалното налягане.

При какви заболявания да го използваме?
  • при разстройство (когато е в малки количества)
  • жлъчегонно и общотонизиращо действие, безапетитие
  • жълтеница и други стомашно-чревни и чернодробни заболявания ( в малки дози)
  • външно - при обриви, циреи, краста и други кожни болести
  • запек


Внимание!При продължителна употреба може да получите нарушение на солевата обмяна и да увредите сърдечната дейност, неврити, парализи.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии