ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ЦАРИЧЕ (Alchemilla vulgaris)

Царичето расте предимно по горски окрайнини и край пътища, по високите места на склонове и влажни ливади и в планински местности. Растението има седем до девет дялови листа с формата на полукръг, здраво, не твърде високо стъбло и едва забележими, жълтозелени цветове, които могат да се видят от април до юни, но и по-късно. За празника Тяло Господне в някои краища се плетат венчета от него, с които след това се украсява главата на Спасителя в молитвения кът на дома. Понякога листата на царичето се разстилат по земята и на сутринта В средата им се показва блестяща като перла капчица роса От растението се събира цялата билка през Време на цъфтежа, по-късно само листата и Всичко това се разстила на табана да съхне. Растението се слави предимно като билка за Жените. От християнското ни Време то е посветено на Дева Мария. Царичето оказва благотворно влияние не само при менструални смущения, бяло течение, коремни оплаквания и Неразположение в критическата възраст, но заедно с белия равнец въздействува положително върху периода през настъпващия пубертет. Когато на млади момичета не им идва менструацията въпреки лекарските медикаменти, царичето заедно с белия равнец (смесени в равни количества) оправят нещата.

Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използува се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви. При изваден зъб царичето е едно от най-препоръчителните средства:след многократни изплаквания с него раната зараства за един ден. Той отстра¬нява слабост на мускулите и ставите и помага при малокръвие. Царичето е голям помощник при увреждания след раждане, при отпускане на корема у Жените, които са имали тежки раждания или при склонност към спонтанни аборти за закрепване на плода и усилване на матката. Такива Жени би трябвало да започнат да пият от третия месец чай от цариче. Той е универсално лечебно средство за всички Женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния. При последно споменатите случаи на ден се пият на глътки четири чаши чай, който по възможност се приготвя от прясно набрани билки. Освен това пострадалите места се масажират с тинктура от овчарска торбичка (виж при "Овчарска торбичка" "Видове приложения", стр. 22), при смъкната матка разтриването започва външно от влагалището нагоре. Тук допълнително се прилагат и бани на полови¬ната тяло с овчарска торбичка (100 г билки за една баня; на седмицата общо три бани, тъй като подгряна, водата може да се използува още два пъти).
Нашите предци използували растението като билка за рани - вътрешно и външно, при епилепсия и против изсипвания. Ето един цитат от една много стара билкарска книга: "Когато човек е сломен, било то млад или стар, той слага две шепи цариче в. съд с вода, слага я известно време да ври и след това пие от нея." В днешната народна медицина царичето отново заема определеното му място. 

Особено швейцарският пастор Кюнцле възхвалява неговите качества: "Две трети от всички операции на жените биха били напълно излишни, ако тази билка се употребяваше на време и по-продължително, тъй като тя лекува всички коремни възпаления, треска, изгаряния, загнояване, язви и изсипва¬ния. Всяка родилка би трябвало да пие доста от нея в продължение на 8-10 дни. Така някои деца щяха да си имат майка, а сломеният вдовец жена, ако познаваха този божи дар. Външно, надробено и наложено, царичето лекува рани, болежи, срязвания. Деца, които въпреки доброто хранене, имат слаби мускули, заякват след продължителна употреба на този чай.”

Царичето, което расте по високите места, се нарича от народа сребърно цариче, тъй като долната страна на листата му блести сребристо. Сребърното цариче се използува особено при затлъстяване. Две до три чаши на ден се отразяват много добре. Той показва добри резултати и при недобър сън. Диабетиците би трябвало да пият често от него. Слабовати деца укрепват видимо, когато във водата им за къпане се прибавя настойка от цариче или още по-добре от сребърно цариче. За една баня се взимат около 200 г билки (виж "Бани за цялото тяло” в "Обща част").
В комбинация с овчарската торбичка царичето премахва, както се посочва в статията "Овчарска торбичка", атрофия на мускулите и тежки, нелечими мускулни заболявания. Това висококачес¬твено лечебно растение се прилага и при мултиплена склероза.
От Бургенланд ми съобщиха, че чаят от цариче, изпиван вътрешно, а външно използуван за сърдечни промивки, донесъл за кратко време значително подобрение при тежко увреждане на сърдечния мускул. Така нашият Създател е спомогнал със своята милостивост да израсте тревичка за всяка една болест, за което не можем да му се отблагодарим!

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ

Приготвяне на чай:Една препълнена чаена лъжичка с билки само се попарва от 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.

Билков компрес: Съответно количество пресни билки се измива малко, върху дървена дъска се стрива с точилка и се налага.

Прибавка за баня:За баня на цялото тяло се взимат 200 г изсушени или няколко шепи пресни билки, слагат се да пренощуват в кофа със студена вода и на следващия ден всичко това се затопля. Тази вода се прибавя към водата за къпане (виж и "Бани на цялото тяло" в "Обща част").
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии