търсене

Custom Search

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

ВЕЛИКДЕНЧЕ (Veronica off icinalis)

Когато едно време римляните завладели населяваните от германите земи, благодарение на местното население те се запознали с великденчето - най-уважаваното от германите лечебно растение.
То носело наименованието "главен изцерител на всички недъзи", а и до ден днешен народът го нарича "изцеление от всичко”.
Римляните, както прочетох веднъж в една стара билкарска книга, също се убедили в голямата му лечебна сила. Когато те искали да направят специален комплимент на някой познат или приятел. тогава те казвали, че въпросният имал толкова много добри качества, колкото и величаното великденче.

За тази сентенция се сетих, когато веднъж един господин ми разказваше за високото си съдържание на холестерин в кръвта. По тази причина той бил лежал много пъти в болница. Посъветвах го да пие чай от Великденче - по две чаши на ден. Радостта ми бе голяма, когато половин година по-късно той ми съобщи, че при едно неотдав¬нашно изследване лекарите останали учудени, че не установили повече завишено съдържание на холестерин.

Великденчето, наричано от народа наред с "изцерение от всичко" и "главен изцерител”, така също и "мъжка вярност", "главун" и "змиено грозде", обича суха почва и расте в гори, по оголени места, при трънаци, огради, откоси, в канавки, покрай пътища и горски окрайнини. То има власато, влачещо се по земята, стъбло с малки, назъбени, сребристо-искрящи листа, които преминават в изправени нагоре, светлосини до виолетови, цветни класове. При докосване листата лесно падат - оттук и наименова¬нието "мъжка вярност". Време на цъфтеж: от май до август. Събират се съцветията. Най-ефикасни са онези растения, които растат по горските окрайнини и под дъбовете.

Дошлото от прастари Времена до наши дни лечебно растение е любима добавка към кръвопрочистващи чайове и ЗАЕДНО С ПРЕСНИ ВРЪХЧЕТА ОТ КОПРИВА ПОМАГА ЗА ИЗЛЕКУВАНЕТО НА ХРОНИЧНИ ЕКЗЕМИ. При неприятен СТАРЧЕСКИ СЪРБЕЖ Великденчето е незаменимо. То се понася от слаби, и чувствителни хора като добро средство за стомаха с благотворно действие, което стимулира и храносмилането. Отстраняват се и наслузявания на стомаха, както и чревни разстройства.
Особено внимание искам да обърна на това, че великденчето е със страхотно лечебно действие против невроза, която е предизвикана от психическо пренатоварване. Една чашка вечер, изпита преди_лягане, прави истински чудеса с успокоителното си действие. Швейцарският пастор Кюнцле препоръчва на хората, които се занимават много с умствен труд, да пият този успокоителен чай преди лягане. Той спомага за СВЕЖА ПАМЕТ И ПРЕМАХВА УСЕЩАНЕТО ЗА СВЕТОВЪРТЕЖ. Смесен с корен от целина, той отстранява неврастения, както и хипохондрия. Даже при жълтеница, пясък в урината, ревматични и подагрични болки в ставите великденчето действува превъзходно.

ЕДИН ПАСТОР МИ СЪОБЩИ: "ГОЛЕМИТЕ ПРАЗНОТИ В ПАМЕТТА МИ ИЗЧЕЗНАХА ИЗНЕНАДВАЩО СЛЕД 14 ДНИ С ПОМОЩТА НА ВЕЛИКДЕНЧЕ И ПРЕШЛИЦА (СМЕСЕНИ В РАВНИ КОЛИЧЕСТВА, ПО ДВЕ ЧАШИ НА ДЕН). По време на проповед не можех да се сещам за важни думи. Бях станал несигурен и нервен. Билките помогнаха невероятно бързо.”

Великденчето е извършвало истински чудеса и при стар, сух бронхит. За гръден чай се използува малка смес от медуница (наричана от народа "Хензел и Гретел"), листа от лопуш, остролист жиловлек и великденче в равни количества. Чаят се подслажда с малко мед или пък билките се попарват с гореща вода, в която е разтворен небет-шекер.
При жълтеница, болки в черния дроб и далака препоръчвам следната смес за чай: 50 г корени от радика, 25 г цветове от синя жлъчка, 25 г същинска лазаркиня и 50 г великденче. Посочените билки трябва да се разбъркат добре. В продължение на деня се изпиват две чаши не подсладен чай (на 1/4 литър вода - една препълнена чаена лъжичка билки).
От цъфтящото растение може да се направи и пресен сок, който се препоръчва при хронични кожни заболявания и предимно при екземи (рецептата виж при "Видове приложения"). От него се взима по една пълна чаена лъжичка два-три пъти на ден.
Тъй като стари билкарски книги хвалят великденчето и като билка за рани, аз го препоръчвам при възпалени и трудно зарастващи рани, особено в областта на пищяла. Раните първо се промиват с отвара от него, а след това върху тях се слага за нощта напоено с прясно запарен чай парче и отгоре се прави топла превръзка.
Страдащите от ревматизъм и подагра трябва някой път да опитат ефикасната тинктура от великденче, която човек лесно може сам да си приготви (виж "Видове приложения"). Външно тинктурата се използува за разтриване, а вътрешно се взимат три пъти на ден по 15 капки в малко вода или чай.
Обезателно пийте всяка година известен период от време чай от прясно набрано великденче! То не само намалява артериосклерозата. но и я възпрепятствува, а чрез кръвопрочистващото си действие дава на тялото нова еластичност. За това моята молба е: Вземете под внимание този съвет!

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Приготвяне:Една препълнена чаена лъжичка билки само се запарва с вода на чай: 1/4 литър и се оставя малко да се изкисва.

Пресен сок:Пресните съцветия се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка, след това се пълнят в малки шишенца и се съхраняват в хладилника. *

Тинктура:Две препълнени шепи цъфтяща, нарязана на ситно, билка се слага в един литър 38 до 40 %-ова житна ракия и се държи 14 дни на слънце или близо до печката.
Смесен чай:Една препълнена чаена лъжичка със сместа само се запарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии