ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Брей (Tamus Communis)



1.Описание:

Бреят е многогодишно тревисто растение с месесто реповидно коренище (до 20—30 см дълго и 5—10 см в диаметър), с външен кафяв корков слой и белезникава слузеста сърцевина. Цветоносното стебло е тънко, увивно, 1—3 (5) м дълго. Листата последователни, на дълги дръжки, яйцевидни. Цветовете на брея са еднополови двудомни, всичките събрани в гроздовидни съцветия. Плодът е ягодовиден, кълбест, червен, сочен с 2—5 червеникавокафяви сферични семена. Тази билка е известна още под името брех, водогон, далалан и блюш.


Къде се среща?

Бреят е увивна билка, която расте из храсталаци и гористи места, предимно в южната част на България. Среща се до 1000 м надморска височина. Цъфти през пролетта и началото на лятото. 



3.Коя част се употребява?

Използваема част на билката е предимно коренището, което се изважда есента, когато надземната част започва да увяхва. За лечебни цели се използва изсушеното коренище (Rhizoma Tami), което се събира след узряване на семената (септември-октомври) или рано на пролет (март-април). Използва се външно за ревматизъм, ишиас и други възпалителни заболявания, мускулни болки, при рани, хемороиди и др. Действа благоприятно за бързото разнасяне на подкожни кръвоизливи. Прилага се под формата на извлек в зехтин (200 g настъргани корени в 1 литър зехтин). Извлекът е готов за външна употреба след 20 дни.


4.Как действа?

Корените на брея съдържат силно дразнещи вещества, кортикоиди, алкалоиди, гликозиди, сапонини и др. Извлекът от корените на брея има ревулсивно действие - предизвиква прилив на кръв към кожата. При по-голяма концентрация на извлека, приложен локално, може да причини изгаряне на кожата. Приложението е външно при шипове, ревматизъм, бодежи, ишиас, невралгии, простудни заболявания и др.



5.Къде се прилага и какво лекува?

При шипове /врата, гръбнака, коленете, тазобедрените стави, петите/


Внимание!

Вътрешната употреба на билката под каквато и да било форма е забранена! За такава цел могат да се използват листата и плодовете на брея.

Растението е силно отровно!


Рецепти за шипове тук.

Как да си приготвим мехлем за шипове  и извлек с билката брейтук.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии