търсене

Custom Search

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

Анасон

Източник

Едногодишно растение. Височината на стеблото е 30-60 см, а цветовете са бели. Плодовете са яйцевидни  (продълговати) с дължина 3-5 мм. Цъфтеж – юни и юли. 

Къде се среща?    
Билката основно се среща в Първомайско, Хасковско, Бургаско и Чирпанско. 

Кои части се използват?    
За лечебни цели се използват плодовете и полученото от тях етерично масло. 

Как действа?
Плодовете имат отхрачващо, температуропонижаващо, патогонно и антисептично действие. Те са с богатото съдържание на етерично масло.

При какви заболявания да го използваме?
  • кашлица, ангина
  • ларингити и фарингити
  • хроничен бронхит, бронхиална астма
  • заболявания на стомашно-чревния тракт
  • гастрити, ентероколити, метеоризъм
  • при възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест
  • стимулиране на млечната секреция у кърмачките
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии