ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Босилек (Ocimum basilicum)

1.Описание:

Босилекът, известен още като „царска билка“, е едногодишно тревисто растение с голо четириръбесто стъбло. Цветовете са предимно бели, лилаво-бели или червени. Растението е със сухи плодове и след като узреят се разпадат на четири малки семенца.

Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа.

2.Къде се среща?

Босилекът произхожда от тропична и субтропична Азия и Африка. Култивира се в Европа, Азия, Африка и САЩ. У нас се отглежда в градините в цялата страна.


3.Коя част се употребява?

За билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен или сух вид.

4.Как действа?

Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, дъбилни  вещества, сапонини, флавоноиди. Билката съдържа витамин К, витамин А и манган. Миризмата й е специфична, а вкусът е леко парлив. Добре е да имате предвид, че в по-високи дози босилекът е токсичен и може да има нежелани ефекти.


5.Къде се прилага и какво лекува?


Билката се прилага при заболявания на устната кухина, при хроничен гастрит, хроничен колит, цистит, уретрит. Полезен е за лечение на хроничен бронхит с кашлица и укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда. Билката се използва при възпаление на бъбреците, пикочните пътища, настинка, хрема, гърлобол,запек, нерви, главоболие, безсъние, жлъчка и за помятане. При задух се пие отвара от босилек, праз и ветрогон.

Босилекът им бактерицидно и противовъзпалително действие срещу стафилококи, коли тифузни бактерии, при заболявания на устната кухина.

Босилека се препоръчва при жлъчокаменна болест, спастичен колит,  кашлица, запек, повръщане,чернодробни заболявания.

Рецепти тук.


С лечебна цел се използват стръковете. Босилекът е богат на етерично масло ,  сапонини,  танини ,  глюкозиди  и  др .,  които  определят  противовъзпалителното,  антисептичното и спазмолитичното му действие.  Билката се използва за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити  и гастрити, придружени с колики. Най‐широко приложение намира при кашлица  и бронхиална астма. Препоръчва се още при възпаление на пикочните пътища,  хрема и ангина.    

При кашлица
Вземат се 1‐2 чаени лъжички сушен босилек , заливат се с ¼ л .  вода  и  се  варят  в  съд,  покрит  с  капак.  Отварата  се  прецежда  и  се  изпива  на  няколко пъти за 1 ден.     

При подуване на корема и стомашно разстройство
Вземат се 1‐2 пълни чаени лъжички стръкове от босилек, заливат се с 250 мл . 
кипяща вода и след  10÷15 минути се прецеждат. Пие се по 1 чаша запарка при нужда.    

При болки в стомаха
Една супена лъжица босилек се вари 3 минути в 3 чаени  чаши вода. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по 1 кафена чашка 3  пъти на ден след ядене . На децата се дава по 1 супена лъжица. По същия начин  може да се приготви и отвара от лайка или джоджен. 

Рецепти от босилек за стомах и черва

За регулиране на храносмилане, при повръщане, метеоризъм и леки неразположения използвайте чай – за ок. седмица или до успокояване.

1.При диария: 4–5 с.л. семе босилек се запича на сухо. Готовите семена бавно се дъвчат. На ден стига половин чайна лъжичка, разделена на три, преди основните хранения;

2.При стом. разтройство, метеоризъм, лош апетит: чай от 10 г босилек за стандартна чаша. Запарка 2 ч. в термос. Дозирането е по 40 мл, до четирикратно;

3.При колики и спазми, гастрит, колит: 30 г босил. за 1 л. Попарва се и престоява 15 мин. в керамичен съд. Взема се по чашка след всеки прием на храна.


Още много рецепти от босилек тук.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии