търсене

Custom Search

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

Здравословно хранене: Храните които предпазват от тромбофлебит

Храни предпазващи от тромбофлебит
Photo source
Тромбофлебитът е усложнение, което се получава вследствие на разширени вени. След тяхното увреждане те вече много по-лесно могат да се възпалят. Какво трябва да знаем за храната, която поемаме за да се предпазим от по нататъшно усложняване?

Тя трябва да:
 • може да удължава съсирването на кръвта
 • да я разрежда
 • да пречи за образуване на тромби

Правила, които трябва да спазвате:
 • намалете солта
 • не яжте пържени храни, бекон, маргарин тежки мазнини
 • не употребявайте консервирани храни
 • изключете червеното месо от трапезата
 • намалете млечните продукти –сирене, кашкавал
 • пийте мляко с ниска масленост


Какви храни да консумираме за да се предпазим от тромбофлебит?
 1. Консумирайте повече банани, кайсии и картофи. Те имат високо съдържание на калий, който забавя съсирването на кръвта. 
 2. Старайте се ежедневно да имате варени картофи на трапезата си. 
 3. Консумирайте повече тлъста риба – тя съдържа мастни киселини , които заздравяват стените на вените. 
 4. Яжте ядки и семена, бадеми, слънчогледово семе и соеви продукти. Ако имате здрав стомах подправяйте храната с лют червен пипер. Той разрежда кръвта и пречи за образуването на тромби.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии