![]()  | 
| Храни предпазващи от тромбофлебит Photo source  | 
Тромбофлебитът е усложнение,
което се получава вследствие на разширени вени. След тяхното увреждане те вече
много по-лесно могат да се възпалят. Какво трябва да знаем за храната, която
поемаме за да се предпазим от по нататъшно усложняване?
Тя трябва да:
- може да удължава съсирването на кръвта
 - да я разрежда
 - да пречи за образуване на тромби
 
Правила, които трябва да спазвате:
- намалете солта
 - не яжте пържени храни, бекон, маргарин тежки мазнини
 - не употребявайте консервирани храни
 - изключете червеното месо от трапезата
 - намалете млечните продукти –сирене, кашкавал
 - пийте мляко с ниска масленост
 
Какви храни да
консумираме за да се предпазим от тромбофлебит?
- Консумирайте повече банани, кайсии и картофи. Те имат високо съдържание на калий, който забавя съсирването на кръвта.
 - Старайте се ежедневно да имате варени картофи на трапезата си.
 - Консумирайте повече тлъста риба – тя съдържа мастни киселини , които заздравяват стените на вените.
 - Яжте ядки и семена, бадеми, слънчогледово семе и соеви продукти. Ако имате здрав стомах подправяйте храната с лют червен пипер. Той разрежда кръвта и пречи за образуването на тромби.
 
  