Храни предпазващи от тромбофлебит Photo source |
Тромбофлебитът е усложнение,
което се получава вследствие на разширени вени. След тяхното увреждане те вече
много по-лесно могат да се възпалят. Какво трябва да знаем за храната, която
поемаме за да се предпазим от по нататъшно усложняване?
Тя трябва да:
- може да удължава съсирването на кръвта
- да я разрежда
- да пречи за образуване на тромби
Правила, които трябва да спазвате:
- намалете солта
- не яжте пържени храни, бекон, маргарин тежки мазнини
- не употребявайте консервирани храни
- изключете червеното месо от трапезата
- намалете млечните продукти –сирене, кашкавал
- пийте мляко с ниска масленост
Какви храни да
консумираме за да се предпазим от тромбофлебит?
- Консумирайте повече банани, кайсии и картофи. Те имат високо съдържание на калий, който забавя съсирването на кръвта.
- Старайте се ежедневно да имате варени картофи на трапезата си.
- Консумирайте повече тлъста риба – тя съдържа мастни киселини , които заздравяват стените на вените.
- Яжте ядки и семена, бадеми, слънчогледово семе и соеви продукти. Ако имате здрав стомах подправяйте храната с лют червен пипер. Той разрежда кръвта и пречи за образуването на тромби.