ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Бяла акация салкъм, лъжеакация (Robinia pseudoacacia)


1.Описание:
Тя е най-разпространеният чужд широколистен дървесен вид в нашата страна. Висока е от 15- 30м, като листата и са с дълга ос, която на върха завършва с листче и отстрани, едно срещу друго са разположени много листчета. Цветовете са бели, събрани на дълги, висящи надолу гроздове, със силна, приятна миризма. Плодовете са дълги шушулки с тъмнокафяви до черни, твърди семена.
2.Къде се среща?

У нас е внесена в средата на 19 в. След 1888 г. започва масово да се отглежда като декоративно дърво в паркове и градини, по алеи, булеварди и др. и така до днес. Среща се и край пътища, жп линии, в гробищни паркове, до 1000 м надморска височина.

3.Коя част се употребява?

Използват се цветовете, кората и листата.
4. С какво е полезен и какво лекува?
Българската народна медицина прилага цветовете и листата на бялата акация като отхрачващо, противоспазматично и пикочогонно средство. Цветът на бялата акация от поколения е познат в практиките на народните лечители – помага при грип, кашлица, болки в стомаха, стомашни кръвоизливи и възпаление на пикочните пътища. В “букет” с лайка и жълт кантарион има целебен ефект при бъбречнокаменна болест и ранен стадий на хипертония.
4. Полезни рецепти с акация
Рецепта с чай от шушулки на акация при кашлицатук.

Цвят от акация при болки в ставитетук.

Отвара от сушени цветове при миома и при безплодиетук.

Сироп от акация срещу грип, простуда и стомашни спазмитук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии