Описание
Главестото зеле има плътно кочановидно централно стъбло, а
ли-стата са събрани в розетка и са завити плътно навътре. Образуват се главести
вегетационни тела с различна форма, големина и багра. У нас се отглежда бяло и
червено главесто зеле.
Разпространение
С многобройните си разновидности и стотици сортове зелето се
отглежда във всички страни с умерен климат и е една от най-важните зеленчукови култури.
Химичен
състав
Освен като основна съставка на българската национална кухня
бялото главесто зеле се използува и като ценно лекарство, тъй като съдържа вещества
с доказано лечебно действие. В сок от прясно зеле е открит
фактор с противоязвено действие, наречен противоязвен витамин или витамин U.
Установено е, че този фактор съдържа метилметионин. В зелевия сок
са доказани значителни количества от някои липо-тропни вещества, като холин,
бетаин, инозитол и метилметионин. Тези вещества препятствуват отлагането на
мазнините в черния дроб и определят благоприятния лечебен ефект при хронични
чернодробни заболявания.
Зелето съдържа 30—40 мг%. витамин С, почти колкото и лимоните.
Витамин С се запазва и в киселото зеле. Съдържат се също витамини от групата В
и витамин Р. Белтъчините на зелето са пълноценни, защото съдържат редица
незаменими аминокиселини, а заедно с тях и специфични ферменти, които
разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето е твърде
разнообразен, включващ и редица микроелементи. С богатия си и интересен състав
бялото зеле е много ценен хранителен, диетичен и лечебен продукт, който още от
дълбока древност с успех е използуван в народната медицина на редица страни.
Действие. Кои
болести лекува?
-безсъние; -главоболие;
отлично средство за укрепване на организма; - спомага за бързо заздравяване на рани и на
повърхностни изгаряния чрез лапи; -листата му
се използват при ревматични и подагрени заболявания и при радикулити;- за
ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането" от
храносмилателната система на натрупаните токсини; -лечение на щитовидната жлеза; -при болни бъбреци и диабет; -съдържа антимикробни и противовъзпалителни
вещества; -съдържа
уникалния витамин У. Този витамин спомага за лечение на язвата на стомаха и
дванадесетопръстника; -спомага
за зарастване на костите и растежа на косата; -лекува косопад, колит, запек, чревни инфекции, затлъстяване,
туберкулоза, заболявания на черния дроб, сърдечна склероза, пясък и камъни в
отделителната система.
Лечебното действие на сок от прясно зеле при язвена болест е
потвърдено върху опитни животни, при които предпазва от развитието на
експериментални язви. Киселинността на стомашния сок и активността на пепсина в
него не се променят. Благоприятният ефект cе свързва със засилената секреция на
муцин, който предпазва лигавицата от дразнене, както и със съдържащия се в
зелето витамин С.
Приложение
Сок от главесто зеле (в пресен и изсушен вид) се прилага освен
за лечение на язвената болест и като средство, тонизиращо двигателната функция
на стомаха и червата. Той отстранява запека, болката, подтиска гаденето и
повръщането. Прилага се и при възпаление на жлъчните пътища.
Начин на
употреба
Сокът от главесто зеле се използува в прясно състояние по 1/2
кафена чаша 2—3 пъти дневно преди ядене. Прилага се и в изсушен вид, смесен в
равни количества със захар по 1—2 супени лъжици, разтворени във вода и приети
30 минути преди хранене.
Рецепти със зеле при броблеми
с коленете – тук.
Зелев лист за стави с мед,
сол и сода – тук.
Рецепта със зеле срещу язва
на дванадесетопръсника със зеле и водка – тук.
Защо зелето e полезно?
7 Причини да пиете
ферментирал зелев сок. – тук.