ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Хрян

Хрян - лечебни свойства
Photo source


Описание – растението има бял, месест,  разклонен корен

Надземна част – стъблото достига до 120 см, като в горната част е разклонено. Листата достигат до 30 см, а цветовете са бели и завършващи в гроздови съцветия.

Плодове – шушулчести, кълбовидни. Време на цъфтеж- от май до юни.

Къде е разпространен?

Може да се срещне по цялата страна из гори и поляни.

Коя част се употребява?

Коренът: Използва се като зеленчукова подправка и с лечебни цели. Той се изравя през есента и се съхранява през зимата като се заравя в пясък.

Как действа?

Възбужда апетита и подобрява храносмилането. Има противомикробно и диуретично действие. Свежите корени на хряна могат да понижат нивото на глюкозата в кръвта .

Какви лечебни свойства има и при какви заболявания се използва?

  • много добре се отразява на ревматизъм, липса на жлъчна секреция,
  • при липса на апетит
  • справя се много добре с диабета, възпалителни процеси в организма, при оточни състояния
  • като подправка
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии