Хрян - лечебни свойства Photo source
Описание – растението има бял,
месест, разклонен корен
Надземна част – стъблото достига до
120 см, като в горната част е разклонено. Листата достигат до 30 см, а
цветовете са бели и завършващи в гроздови съцветия.
Плодове – шушулчести, кълбовидни.
Време на цъфтеж- от май до юни.
Къде е разпространен?
Може да се срещне по цялата страна из гори и поляни.
Коя част се употребява?
Коренът: Използва се като
зеленчукова подправка и с лечебни
цели. Той се изравя през есента и се съхранява през зимата като се
заравя в пясък.
Как действа?
Възбужда апетита и подобрява
храносмилането. Има противомикробно и диуретично действие. Свежите корени на
хряна могат да понижат нивото на глюкозата в кръвта .
Какви лечебни свойства
има и при какви заболявания се използва?
|
"Тук ще намерите най-търсените книги от народната медицина, с много изпитани рецепти през годините, както и справочник на билките, които се срещат в България".
ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА
За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки
Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.
СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ
Custom Search
Хрян
Статии
АИР /Сабловиден папур/ (Acorus calamus)
АЛОЕ ВЕРА
Алпийски лапад
анасон
Артишок
Бадем
Билките на Мария Требен
Богородиче
ВЕЛИКДЕНЧЕ (Veronica off icinalis)
ДИВ ЛУК (Allium ursinum)
ДИВ ЧЕСЪН
ЕНЧЕЦ (Solidago virga-aurea)
ЕНЮВЧЕ (Galium)
ЖЪЛТ КАНТАРИОН (Hypericum perforatum)
ЖЪЛТА МЪРТВА
ЖЪЛТА МЪРТВА КОПРИВА (Lamium galeobdolon)
ЗАРАСТЛИЧЕ
ЗМИЙСКО МЛЯКО (Chelidonium majus)
И М Е Л (Viscum album)
ИГЛИКА (Primula officinalis)
К А М Ш И К (Agrimonia eupatoria)
КИСЕЛИЦА (Oxalis acetosella)
КОМПРЕС СЪС ШВЕДСКИ БИЛКИ (ШВЕДСКА ГОРЧИВКА)
КОПРИВA (Urtica dioica)
ЛАЙКА (Matricaria chamomilla)
МАЩЕРКА
НЕВЕН (Calendula officinalis)
ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА (Capsella bursa-pastoris)
ОРЕХ (Juglans regia)
ОСТРОЛИСТ ЖИЛОВЛЕК (Plantago ianceolata)
ПЛАВУН (Lycopodium clavatum)
полска или пясъчна мащерка (Thymus serpyllum)
ПРИГОТВЯНЕ НА МЕХЛЕМИ И МАСЛА
ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ
РАДИКА (Taraxacum officinale)
САЛВИЯ / ГРАДИНСКИ ЧАЙ (Saivia off icinalis)
СЛЕЗ (Malva vulgaris)
ТИНКТУРА (ЕСЕНЦИЯ)
ЦАРЕВИЦА (Zea Mays)
ЦАРИЧЕ (Alchemilla vulgaris)
ЧЕР ОМАН (Symphytum officinale)