ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Бръшлян (Hedera helix)




1.Описание:

Бръшлянът е многогодишно вечнозелено растение, достигащо на дължина до 20 м. Стеблата му имат малки възли, които  са видоизменени корени. С тях те се закрепват към някаква повърхност – стена, дърво. Листата на бръшляна са презимуващи, на дръжки, 5-делни, последователно разположени, твърди, лъскави, кожести, с гладки краища и имащи формата на щит.

На дължина и ширина те могат да достигат до 10 см. Листата на бръшляна са едноцветни или пъстри – бели, кремави, жълти, зелени, сиви. Те опадват на шестата година. Цветовете на бръшляна са дребни, жълто-зелени, гроздовидни, еднополови или двуполови, разположени по върховете на клонките в топчести съцветия.



2.Къде се среща?

Poдинa нa pacтeниeтo e Eвpoпa, нo тo виpee cвoбoднo нa пoчти вcички кoнтинeнти c yмepeн климaт. В България той ce cpeщa eдинcтвeнo oбикнoвeнaтa paзнoвиднocт - Hedera, нo нaй-пpивлeкaтeлeн e Hedera Helix, чиитo лиcтa ca cъc cъpцeвиднa фopмa и глaнциpaнo пoкpитиe. Helix e пoзнaт oщe и кaтo aнглийcки бpъшлян и нe ce cpeщa cвoбoднo в пpиpoдaтa пo нaшитe гeoгpaфcки шиpини. Расте из широколистните и смесените гори, по-рядко и по скали из цялата страна докъм 1800 м надморска височина.



3.Коя част се употребява?

Употребяват се листата и плодовете.

 

4. С какво е полезен и какво лекува?

Освен антибактериални свойства, бръшлянът  притежава противоглистни и антипаразитни свойства,  с което се използва за премахване на глисти и въшки. При консумация на бръшлянови листа, можете да изчистите червата си. Прилагането на извлек от листата на бръшляна върху косата може да ви избави от въшките и други паразити.

Бръшлянът се използва за лечение на дихателните пътища, действайки отхрачващо като по този начин освобождава белите дробове от секрети.

Той има много добър противовъзпалителен ефект.  При артрит, подагра, ревматизъм можете да консумирате чай от листата на бръшляна или да прилагате директно на мястото на възпалението.

Изследвания показват, че листата на бръшляна действат върху работата на черния дроб и състоянието на жлъчния мехур.



Още ползи  от бръшляна – тук.



5. Полезни рецепти с бръшлян.

Екстракт от бръшлян при кашлица. Рецептатук.

Рецепта с бръшлян против косопад на Вангатук.

Отвара от бръшлян за лечение на чернодробни заболявания. Рецептатук.

Рецепта  с бръшлян за изчистване на жлъчни камънитук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии