ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

Синя метличина — Centaurea су anus L.



Описание:
Едногодишно растение , достигащо до височина един метър, с разклонено стъбло, покрито с власинки, които му придават белезникав цвят. Цветовете са сини, събрани в единични цветни кошнички, външните са фуниевидни, а вътрешните са тръбести. Цъфти в началото на лятото.

Къде се среща?
Расте като плевел сред посевите и по тревисти места. Среща се почти в цялата страна.

Коя част се употребява?
 За лечение се използуват само сините цветове , без обвивните листчета на кошничката. Сушат се на сянка или в сушилни, защото цветовете избледняват при сушене на слънце и загубват терапевтичната си стойност.

Как действа?
Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, диуретично.

При какви заболявания се използва?
 Препоръчва се при безапетитие, лошо храносмилане, магарешка
кашлица, ангина, възпаление на бъбреците, чернодробни и жлъчни
заболявания, възпаление на очите и др.

Как се употребява?
От цветовете се прави запарка, като 1 чаена лъжичка от тях се заливат с 250 см3 вряща вода. След като изстине и се прецеди, запарката се изпива на три пъти преди ядене. Използуват се и течни екстракти с 40°алкохол . Билката се прилага и външно при заболявания на кожата и за промивка при възпаление на очите.

В народната медицина се използуват и други видове метличина, а именно: Centaurea diffusa Lam. и Centaurea stoebe L. — при треска и диария.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии