ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

КИСЕЛИЦА (Oxalis acetosella)

Народът я нарича още заешка или горска детелина. Със своите светлозелени листа и нежно бели цветове тя застила навсякъде като килим земята В нашите широколистни и иглолистни гори, което е истинска наслада за погледа на човек. Когато ходя за гъби, понякога откъсвам листенце от нея и го изяждам.
Киселицата не се суши, а се употребява само в прясно състояние. Тя отстра¬нява киселини, леки смущения в черния дроб и храносмилането. При тези оплаквания се пият по две чаши охладен чай на ден. При Жълтеница, възпаление на бъбреците, кожни обриви и глисти това количество се пие топло.
Народната медицина препоръчва прясно изцедения сок при начален рак на стомаха, ракоподобни вътрешни и външни язви и тумори. Пресният сок се прави в сокоизстисквачка. Всеки час от него се пият от три до пет капки, разредени във вода или билков чай. при ракоподобни външни язвички с него се маЖат съответ¬ните места.

При Паркинсонова болест от сока се взимат от три до пет капки, сипват се в запарка от бял равнец и този чай се пие всеки час, а външно с него се правят разтривки на гръбначния стълб. Разреждането и дозирането трябва стриктно да се спазват - както при рак на стомаха, язви и тумори, така също и при Паркинсоновата болест.


ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ

Приготвяне на чай:
Една супена лъжица пресни листа се попарват с 1/2 л вода и се оставят малко да се изкисват.
Пресен сок:Листата се измиват и изстискват в сокоизстисквачка.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии