ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ЗМИЙСКО МЛЯКО (Chelidonium majus)

Ако човек знае, че в стари билкарски книги змийското мляко, наричано от народа още брадавична билка, се среща под наименованията Божия милост. Богородична билка, дар Божий, златен корен, кръвоспираща билка и очен корен, то тогава той може да си представи на каква почит е било едно време това лечебно растение, което днес много хора считат за отровен бурен. Тази неблагосклонност на нашето време към змийското мляко мога да си обясня само с това. че в началото на лекарствената индустрия всички висококачествени лечебни растения са били напълно от¬речени, за да бъде народът отклонен от тях и насочен към химическите лекарствени средства.
Змийското мляко е от 30 до 80 см високо, разклонено растение, което цъфти от май през цялото лято, та чак до есента. Листата му са назъбени и приличат на дъбовите. От стъблото и основния корен изтича оранжево-жълт. гъст сок. То обича предимно южните горски окрайнини, зидовете, оградите и насипищата. Колкото и да е сухо лятото и колкото и да са изсъхнали южните горски склонове, от растението ще изтече въпреки това обилно количество от гъстия. оранжево-жълт сок. Змийското мляко може да се намери и през зимата, когато всичко е покрито със сняг, стига обаче да сме си забелязали местонахождението му.
Растението действува кръвопрочистващо и кръвообразуващо. Аз бих го използувала в комбинация с коприва и филизи от бъз, когато се касае за левкемия. За да се постигне добър успех обаче, от този смесен чай трябва да се изпиват минимум два литра на ден.
Змийското мляко е надеждно средство при тежки чернодробни заболявания, когато то се прилага в хомеопатична форма. Почиствайки кръвта и черния дроб, то се отразява много добре и на обмяната на веществата. Тази лечебна билка се използува с успех при заболявания на жлъчката, бъбреците и черния дроб. Накисната във вино (30 г змийско мляко заедно с корените се слагат в половин литър бяло вино и се оставят един-два часа да се изкисват в него), тя много бързо отстранява жълтеница. При хемороиди с парене в ануса, бодежи и режещи болки при уриниране, а така също и при бучене в ушите, тя може само да бъде препоръчвана. В тези случаи могат да се пият на глътки по 2-3 чаши чай (който не се вари, а само се запарва) на ден. Външно билката се прилага против злокачествени кожни болести, мазоли, брадавици и нелечими лишеи. Сиво перде и петна по роговицата на очите изчезват постепенно. Сокът помага даже при кървене и отделяне на ретината. Взима се листо от змийско мляко, измива се и крехката дръжка се стрива между навлажнения палец и показалеца. Така получената течност се размазва с показалеца, при затворени очи към ъгълчетата им. Макар и да не се нанася директно върху окото, тя въпреки това му се предава. Това важи за сиво перде, слабо зрение и профилактично - при здрави, пренатоварени очи. На мен лично това ми действува благоприятно, когато преглеждам, често пъти до късно среднощ, пристигнала поща. Преуморена отивам в градината, откъсвам си лист змийско мляко и разтривам течността ъгълчетата на очите по посочения по-горе начин. Всеки път имам приятното усещане, че се вдига було от очите ми. Хомеопатията прави от змийското мляко тинктура, от която при посочените болест могат да се взимат по 10-15 капки в малко вода два-три пъти дневно.
Преди няколко години ми разказаха за една селянка, която имала на десния си долен клепач червена язвичка с големината на връхната част на пръста. На очния лекар, при когото тя отишла да изпише очила, тази работа не му харесала и той изпратил проба от нея за изследване. (Жената имала тази язвичка от седем или осем години, но тя не създавала неприятност.) Оказало се кожен рак. Можете да си представите, какъв шок било това за младата жена. Тъй като семейството й бе познато, можах да я упътя към змийското мляко. Беше тъкмо февруари, но за щастие зимата бе мека. Змийското мляко презимува и остава зелено. Посъветвах я да изрови растението и да го засади в саксия, за да е под ръка. Тя трябваше по пет-шест пъти на ден да намазва леко болното място с оранжево-жълтия сок. Тъй като язвичката бе върху клепача, я успокоих, че няма опасност за окото. Посъветвах я също да си ходи веднъж месечно на рентгеновите облъчвания в Линц, както бе предписал лекарят, макар че тези облъчвания не премахват ракоподобни язви, а напротив, разрушават още здрави места по кожата, а често и кости. След време, малко преди Коледа, изживя радостта от изчезването на злокачествената язва. Когато жената дойде при мен, тя още от вратата ми се хвърли на врата. Очният лекар, при когото тя била, преди да дойде при мен, попитал слисан, какво в същност била предприела. На отговора : "Всеки месец рентген в Линц”, той отвърнал: "Ако е от рентгеновите облъчвания, то е цяло чудо.” След това тя ми разказа също, че нямало психически да издържи, като гледала при облъчванията разядените до кости лица на други пациенти, ако не съм била аз да вдъхна толкова много кураж, вяра и самоувереност. Моята молба към всички вас, които четете тези редове, е: Помогнете и вие при подобен случай и спестете на ближните си ужасен край! В нашето време със замърсена околна среда се увеличават случаите, в които от зачервени и започващи изведнъж да растат брадавици се появява рак на кожата.
Косми по лицето, както и силно окосмяване по ръцете и краката на жените се дължат на смутения в бъбреците. Засегнати места се мажат със сок от змийско мляко, което се изстисква в сокоизстисквачка (пресният сок може да стои до половин година в хладилника). Сокът се оставя няколко часа да попива, след това се измива с мек сапун и станалата малко суха кожа се намазва с мехлем от невен, масло от лайка или жълт кантарион (виЖ "Видове приложения”). Освен това трябва да се прави и лечение с чай от коприва - минимум по три-четири чаши, разпределени през деня, както и бани на половината тяло от хвощ за по-добро оросяване на бъбреците (виж при "Хвощ").
Един познат от Майнцкия край използувал сок от змийско мляко през време на ежедневните си разходки, на които постоянно го придружавало старо куче - вълча порода. Веднъж на майтап, той мазнал от сока очите на кучето, на което той се отразил явно доста добре, тъй като оттогава кучето всеки път сядало умилително пред господаря си, когато той се мажел със сока.
В една енория в Горна Австрия, където през ноември държах доклад, се запознах с един клисар, който носеше очила. Когато през февруари отидох отново там, клисарят вече не носеше очила: както самият той разказа само защото от ноември следвал всеки ден съвета ми със сока от змийско мляко. Освен това сега той виждал много по-добре, отколкото някога с очилата. По това време човекът трябваше да си изравя листата на змийското мляко изпод снежната покривка. Това го споменавам само за да покажа, че някои билки могат да се намерят пресни и през зимата, когато целият растителен свят изглежда мъртъв.


ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Запарка на чай:
Една равна чаена лъжичка с билки само се попарва от 1/4 л вода.
Пресен сок:
Листата, дръжките и цветовете се измиват и както са влажни, се изстискват в сокоизстисквачка (за външно приложение).
Тинктура:
Купува се като хомеопатично средство в аптеката.
Вино:
30 г змийско мляко заедно с корените се залива с 1/2 л бяло вино и се оставя 1 -2 часа да престои в него. След това се прецежда и виното се пие на глътки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии