ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ

Попарване или запарка: Пресните билки се нарязват и в предписаното количество се слагат в стъклена кана или друг неметален съд. Водата се оставя да заври, сваля се от печката и с нея се заливат приготвените билки. Пресните билки се оставят само кратко време да покиснат (половин минута е достатъчна)! Чаят трябва да бъде съвсем светъл - светложълт или светлозелен. Изсушените билки се оставят малко по-дълго да киснат (една до две минути). Един така приготвен чай е значително по-благотворен, а и по-приятен за окото.
Корените се слагат студени в посоченото количество вода, оставят се малко да поврат и след това три минути да покиснат.
Дневното количество чай се сипва в термос и според предписанието се пие на глътки през деня. По принцип се взима една препълнена чаена лъжичка с билки на 1/4 литър вода ( = 1 чаша), а иначе -както е посочено при отделните растения.
Студен екстракт: Някои билки (напр. слез. имел и аир) не се попарват, тъй като от топлината губят лечебната си сила. 

Чай от тези билки се прави чрез студено извличане. Посоченото при отделните растения количество се оставя да се изкисне в студена вода от 8 до 12 часа (най-често през нощта), след това малко се загрява (до подходяща за пиене температура!) и количеството за деня се съхранява в термос, който предварително се изплаква с гореща вода. Студен екстракт, смесен със запарка, се счита обаче за най-ефикасната форма на използуване на лечебните растения: 

Билките се оставят да пренощуват в половината от посоченото количество студена вода и на сутринта се прецеждат. Останалите в цедката билки се попарват с другата половина гореща вода и също се прецеждат. След това студеният екстракт и отварата се смесват. Чрез този вид чай се приемат веществата, които са разтворими или само в студена, или само в гореща вода.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии