ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕХЛЕМИ И МАСЛА

Четири пълни шепи билки се нарязват на дребно. 500 г свинска мас се загрява като за пържене. Билките се сипват с бъркане в горещата мазнина, оставят се малко да се попържат, разбъркват се и тиганът се сваля от огъня, покрива се с капак и се оставя през нощта да изстине. На следващия ден цялото това нещо леко се затопля, филтрира се през ленена кърпа и топлият още мехлем се сипва В предварително приготвени стъкленици или празни кутийки от крем.
Приготвянето на масла става по следния начин: Цветчетата или билките се сипват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, заливат се със студено извлечено-дьрвено масло, така че маслото да е два пръста над цветчетата или билките. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.


БИЛКОВИ БАНИ
Баня на цялото тяло: Съответните билки се накисват в студена вода и се оставят да пренощуват. За една баня са необходими една пълна кофа (6 до 8 литра) с пресни билки или 200 г сухи билки. На следващия ден водата се подгрява и този екстракт се прибавя към водата за банята. Продължителност на банята - 20 минути. Сърцето трябва да е извън водата. След банята човек не се подсушава, а се завива с хавлия или облича халат и ляга един час в леглото да се запари.
Баня на половината тяло (седяща баня): За баня на половината тяло се взимат само половин кофа пресни или около 100 г сухи билки и се процедира както при банята на цялото тяло. Водата Във ваната трябва да е до над бъбреците. Да се съблюдават данните при отделните билки!
Подгрята отново, водата от двата вида бани може да се използува още два пъти.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии