ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

ЕНЧЕЦ (Solidago virga-aurea)

Народът го нарича пръчката на Св. Петър. Среща се по горски окрайнини, канавки, откоси и оголени горски места. Кичестото покрито със златисто-жълти цветни звездички стъбло достига 80 см. Берат се цветове от юли до октомври. При чревни заболявания и чревни кръвотечения. Препоръча се при бъбречни заболявания.

Цветовете и листата отводняват се препоръча за бъбречни болки и болести на пикочния мехур. Излекуване за 14 дни.
В комбинация с енювчето и жълтата и бяла мъртва коприва енчецът помага даже при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и изкуствен бъбрек. И в трите случая съм постигала успех с помощта на посоченото билково лечение. Един 52-годишен мъж, от години отписан от лекарите с нелечимо спаружване на бъбреците и пенсиониран по болест, дойде при мен запъхтян и облян в поп от изкачването на стълбите до жилището ми на първия етаж и веднага се устреми към едно кресло да събере душа. За няма и седмица, след като всеки ден бе изпивал по три чаши чай, от посочената смес той вече се чувствуваше значително по-добре. Той обаче използуваше всички билки пресни - направо от природата. След третата седмица всякакви оплаквания изчезнаха.
Всички душевни вълнения на човек се отреагирват през бъбреците, поради което след психи¬чески шок, бил той от внезапната смърт на близък човек или някакъв друг нещастен случай, винаги бъбреците са тези които най-много пострадват. Енчецът се е доказал в практиката като лечебно растение, което отлично влияе върху емоционалния живот на човека. По тази причина, при разочарования и други душевни натоварвания задължително трябва да се пие чай от енчец.

Ангелът на лечебните билки стои непосредствено до енчеца. Ние усещаме уравновесяващото действие на това растение при тежки душевни вълнения като една ръка, която ни гали и успокоява Дори самото съзерцаване на енчеца сред природата ни действува успокояващо. Трябва да сме благо¬дарни, че имаме до себе си едно, носещо толкова утеха, растение.


ВИД ПРИЛОЖЕНИЕ
Приготвяне на чай:Една препълнена чаена лъжичка енчец се попарва с 1/4 литър бода и се оставя малко да покисне.За споменатата смес чай се взима също по една препълнена чаена лъжичка и се процедира по същия начин.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии