ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ * БИЛКОЛЕЧЕНИЕ * НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА


За правилното събиране, съхраняване и приготвяне на лечебните билки


Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забележел местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. при ЛИСТАТА - преди и по време на цъфтенето.КОРЕНИТЕ се изравят в ранната пролет или през есента.ПЛОДОВЕТЕ се събират по време на зреенето. При това трябва да се има предвид следното: Берат се само здрави, чисти растения, по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти! Билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

СПРАВОЧНИК / ТЪРСЕНЕ

Custom Search

К А М Ш И К (Agrimonia eupatoria)

Той носи още следните имена: каменен корен, царска тревичка, чернодробен репей, белила, изсипниче и чернодробна детелина. Самото име "царска тревичка" подсказва, с какво велико лековито растение си имаме работа. То расте на слънчеви, сухи места, край пътни и горски окрайнини, из полски синори и откоси, по хълмове и склонове, в редки лесове и до развалини. Малките жълти цветчета образуват, подобно на царската свещ, дълъг грозд.
Цялото растение е покрито с меки власинки, големите перести листа достигат 10 см дължина. Камшикът достига 80 см Височина и принадлежи към същото семейство, към което се числи и царичето. Събира се цъфтящата билка през време на цъфтежа - от юни до август. Историята на това лековито растение, като на много други, ни връща далеч в миналото. То е било познато още на древните египтяни.

Камшикът оказва силно лечебно лечебно въздействие върху всякакви възпаления на гърлото, устата и Фаринкса. За него трябва да се мисли при ангина, заболявания на гърлото, възпаление на слизестата ципа на устата или възпаления на лигавицата на устата. Хора, чиято професия е свързана с много говорене или пеене, трябва всеки ден профилактично да правят гаргари с чай от камшик.
Листата действуват чудесно при малокръвие и рани. Те се употребяват с успех при ревматизъм лумбаго, проблеми с храносмилане, втвърдяване и стагнация на черния дроб и забо¬лявания на далака. Ежедневно могат да се пият до две чаши чай.

Всеки един би трябвало да си наложи да взима един-два пъти в годината билкова баня със запарка от камшик (виж "Видове приложения"). Скрофулни деца трябва всеки ден да правят такава баня.
Поради свиващото му действие и лековитите съставки, кам¬шикът принадлежи към най-добрите ни лечебни билки. Д-р Ширбаум казва : “Три пъти дневно чаша чай лекува разширение на сърцето, стомаха, червата и белия дроб, а освен това и заболявания на бъбреците и мехура, когато той се пие по-продължителен период от време." При разширени вени и язви в подбедрицата се препоръчва много мехлемът от камшик (виж "Видове приложения"), който намира подобно приложение като този от невен. При чернодробни заболявания се прилага смесен чай от 100 г камшик, 100 г енювче и 100 г същинска лазаркиня. От него се пие една чаша на гладно и две чаши през деня на глътки.


ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Приготвяне на чай:
Една чаена лъжичка с билки се попарват с 1/4 литър вода и се оставят малко да покиснат.

Билкова баня:
200 г билки за една баня на цялото тяло.
Смесен чай за чернодробни заболявания:

Камшикът, енювчето и същинската лазаркиня се смесват в равни количества. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарват с 1/4 литър вода и се оставя малко да се изкисва.

Приготвяне на мехлема:
Две препълнени шепи, нарязани на дребно листа, цветове и дръжки на 250 г свинска мазнина (виж "Приготвяне на мехлеми" в "Обща част").
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Статии