Здравословно хранене: Храните които предпазват от тромбофлебит

Храни предпазващи от тромбофлебит
Photo source
Тромбофлебитът е усложнение, което се получава вследствие на разширени вени. След тяхното увреждане те вече много по-лесно могат да се възпалят. Какво трябва да знаем за храната, която поемаме за да се предпазим от по нататъшно усложняване?

Тя трябва да:
  • може да удължава съсирването на кръвта
  • да я разрежда
  • да пречи за образуване на тромби

Правила, които трябва да спазвате:
  • намалете солта
  • не яжте пържени храни, бекон, маргарин тежки мазнини
  • не употребявайте консервирани храни
  • изключете червеното месо от трапезата
  • намалете млечните продукти –сирене, кашкавал
  • пийте мляко с ниска масленост


Какви храни да консумираме за да се предпазим от тромбофлебит?
  1. Консумирайте повече банани, кайсии и картофи. Те имат високо съдържание на калий, който забавя съсирването на кръвта. 
  2. Старайте се ежедневно да имате варени картофи на трапезата си. 
  3. Консумирайте повече тлъста риба – тя съдържа мастни киселини , които заздравяват стените на вените. 
  4. Яжте ядки и семена, бадеми, слънчогледово семе и соеви продукти. Ако имате здрав стомах подправяйте храната с лют червен пипер. Той разрежда кръвта и пречи за образуването на тромби.