Главесто зеле — Brassica oleracea L var capitata L.


Описание

Главестото зеле има плътно кочановидно централно стъбло, а ли-стата са събрани в розетка и са завити плътно навътре. Образуват се главести вегетационни тела с различна форма, големина и багра. У нас се отглежда бяло и червено главесто зеле. 

Разпространение

С многобройните си разновидности и стотици сортове зелето се отглежда във всички страни с умерен климат и е една  от най-важните зеленчукови култури.


Химичен състав

Освен като основна съставка на българската национална кухня бялото главесто зеле се използува и като ценно лекарство, тъй като съдържа  вещества  с  доказано лечебно  действие. В сок от прясно зеле е открит фактор с противоязвено действие, наречен противоязвен витамин или витамин U.

Установено е, че този фактор съдържа метилметионин. В зелевия сок са доказани значителни количества от някои липо-тропни вещества, като холин, бетаин, инозитол и метилметионин. Тези вещества препятствуват отлагането на мазнините в черния дроб и определят благоприятния лечебен ефект при хронични чернодробни заболявания. 

Зелето съдържа 30—40 мг%. витамин С, почти колкото и лимоните. Витамин С се запазва и в киселото зеле. Съдържат се също витамини от групата В и витамин Р. Белтъчините на зелето са пълноценни, защото съдържат редица незаменими аминокиселини, а заедно с тях и специфични ферменти, които разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето е твърде разнообразен, включващ и редица микроелементи. С богатия си и интересен състав бялото зеле е много ценен хранителен, диетичен и лечебен продукт, който още от дълбока древност с успех е използуван в народната медицина на редица страни.

Действие. Кои болести лекува?

езсъние;  лавоболие; отлично средство за укрепване на организма; - спомага за бързо заздравяване на рани и на повърхностни изгаряния чрез лапи;истата му се използват при ревматични и подагрени заболявания и при радикулити;- за ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането" от храносмилателната система на натрупаните токсини; -лечение на щитовидната жлеза; -при болни бъбреци и диабет; -съдържа антимикробни и противовъзпалителни вещества; -съдържа уникалния витамин У. Този витамин спомага за лечение на язвата на стомаха и дванадесетопръстника; -спомага за зарастване на костите и растежа на косата;екува косопад, колит, запек, чревни инфекции, затлъстяване, туберкулоза, заболявания на черния дроб, сърдечна склероза, пясък и камъни в отделителната система.

Лечебното действие на сок от прясно зеле при язвена болест е потвърдено върху опитни животни, при които предпазва от развитието на експериментални язви. Киселинността на стомашния сок и активността на пепсина в него не се променят. Благоприятният ефект cе свързва със засилената секреция на муцин, който предпазва лигавицата от дразнене, както и със съдържащия се в зелето витамин С.

Приложение

Сок от главесто зеле (в пресен и изсушен вид) се прилага освен за лечение на язвената болест и като средство, тонизиращо двигателната функция на стомаха и червата. Той отстранява запека, болката, подтиска гаденето и повръщането. Прилага се и при възпаление на жлъчните пътища.


Начин на употреба

Сокът от главесто зеле се използува в прясно състояние по 1/2 кафена чаша 2—3 пъти дневно преди ядене. Прилага се и в изсушен вид, смесен в равни количества със захар по 1—2 супени лъжици, разтворени във вода и приети 30 минути преди хранене.


Рецепти със зеле при броблеми с коленете – тук.

Зелев лист за стави с мед, сол и содатук.

Рецепта със зеле срещу язва на дванадесетопръсника със зеле и водка – тук.

Защо зелето e полезно?

7 Причини да пиете ферментирал зелев сок. – тук.