Червен кантарион — Centaurium erythraea Rafn (Erythraea centaurium Pers., Centaurium umbellatum Glib.)



Описание:
Едногодишно или двегодишно растение, с разклонено стъбло. Листата са срещуположни, елипсовидни, целокрайни, а при основата образуват розетка от яйцевидни листа. Цветовете са розовочервени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката и венчето са сраснали в дълга тръбичка. Тичинките са пет. Плодът е многосеменна кутийка. Билката цъфти от юни до септември.

Разпространение:
сухи и тревисти места
ливади и горски поляни

Коя част се употребява?
Използуват се цъфтящите стръкове  отрязани на около 15—20 см от върха.

Как действа?
Билката има апетитовъзбуждащо действие, тонизира стомаха и
стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок. Има и газогонно действие. По-рано се е използвала за лечение на малария,тъй като може да понижи температурата при треска.
Доказано е, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.

При какви заболявания се използва?
Прилага се при безапетитие, възпаление на стомаxa с намалено
отделяне на стомашен сок, запек с газове, болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия, чревни паразитози, трескави състояния, диабет. Външно се прилага при бавно заздравяващи рани. В научната медицина се използува спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура) в различни комбинации с други горчиви съставки.


Как се употребява?
От надземната част на растението се приготвя запарка (1чаена лъжичка от билката на 200 ml гореща вода), която се изпива на три пъти,
1/2 час преди ядене. Прави се извлек с вино, като 60 г билка се накисва в 1 л вино за 8 дни, след което се прецежда и се държи на хладно. Пие се по една винена чаша преди ядене при анемия и след тежко боледуване. Запарката от дрогата се прилага и външно за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и счукана билка, смесена със зехтин.