ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ

Попарване или запарка: Пресните билки се нарязват и в предписаното количество се слагат в стъклена кана или друг неметален съд. Водата се оставя да заври, сваля се от печката и с нея се заливат приготвените билки. Пресните билки се оставят само кратко време да покиснат (половин минута е достатъчна)! Чаят трябва да бъде съвсем светъл - светложълт или светлозелен. Изсушените билки се оставят малко по-дълго да киснат (една до две минути). Един така приготвен чай е значително по-благотворен, а и по-приятен за окото.
Корените се слагат студени в посоченото количество вода, оставят се малко да поврат и след това три минути да покиснат.
Дневното количество чай се сипва в термос и според предписанието се пие на глътки през деня. По принцип се взима една препълнена чаена лъжичка с билки на 1/4 литър вода ( = 1 чаша), а иначе -както е посочено при отделните растения.
Студен екстракт: Някои билки (напр. слез. имел и аир) не се попарват, тъй като от топлината губят лечебната си сила. 

Чай от тези билки се прави чрез студено извличане. Посоченото при отделните растения количество се оставя да се изкисне в студена вода от 8 до 12 часа (най-често през нощта), след това малко се загрява (до подходяща за пиене температура!) и количеството за деня се съхранява в термос, който предварително се изплаква с гореща вода. Студен екстракт, смесен със запарка, се счита обаче за най-ефикасната форма на използуване на лечебните растения: 

Билките се оставят да пренощуват в половината от посоченото количество студена вода и на сутринта се прецеждат. Останалите в цедката билки се попарват с другата половина гореща вода и също се прецеждат. След това студеният екстракт и отварата се смесват. Чрез този вид чай се приемат веществата, които са разтворими или само в студена, или само в гореща вода.